15 Aralık 2012 Cumartesi

Garip Bir Futbol Hikayesi – Sahte Futbolcu Ali Dia


Futbol tarihinin en enteresan olaylarından biri ya da en güzel mülteci hikayesi. Greame Souness ülkemizde az biraz futbol bilgisi olan herkes bilir. İşte Galatasaray’ı çalıştırdıktan sonra İngiltere Premier Lig ekiplerinden Southampton’ın yolunu tutan teknik adamın futbol tarihinin en garip olaylarından birinde başrol oynamasının hikayesi bu.
Souness, Southampton’ın başındayken bir telefon alır. Arayan George Weah’tır, Milan’ın efsane oyuncusu Weah, kuzeninin çok yetenekli bir futbolcu olduğunu hatta milli takımda 10 küsür maça çıktığını ve mutlaka alınmasını önerir. Mevzubahis olay 1990′larda olduğundan Souness interneti açıp Google’da aratamaz, YouTube’da videolarını izleyemez. Elemanı bulur getirir, 1 aylık da sözleşme yapar. Bu transfer kulübe 4 miyon Pounda mal olur. Kahramanımızın ismi Ali Dia’dır.
Ali Dia takımla antremana çıktığında takımdakiler, pek de iyi olmadığını farkederler. Kaderin garip bir cilvesi, Dia’nın da yer alacağı “reserve” maçı, sahanın yağış nedeniyle suyla kaplanması neticesinde iptal edilir. Dia ismini Leeds United maçının yedekler listesinde görür.
Leeds maçının 32. dakikasında Souness, Matthew Le Tissier’i oyundan alır ve yerine Ali Dia’yı koyar. Ali Dia topa dokunmamaya çalışır ve Souness bu rezilliğe 20 dakika daha tahammül edip 53. dakikada oyundan almıştır.
Asıl bomba sonra patlar. Kendini Weah olarak tanıtan kişi, Dia’nın arkadaşı çıkar. 2 haftalık şakadan sonra kontratı feshedilir. Dia kendini amatör takımlardan Gateshead’de bulur ve 8 maç sonra kendisinden haber alınamaz. İşin ilginç tarafı daha sonra ortaya çıkacaktır; Ali Dia’nın İngiltere’ye asıl geliş amacı, ülkesindeki kötü şartlardan kurtulmak ve eğitim almaktır ve 2001 yılında Newcastle’daki Northumbra Üniversitesi işletme bölümünü bitirerek mezun olmuştur. Bu transfer de İngiltere’nin basın organlarının hemen hepsinde en kötü transferlerde ilk 10′a girer. Ali Dia, The Times’a göre ise en kötü 50 oyuncu sıralamasında bir numaradır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder