6 Temmuz 2013 Cumartesi

Bilgisayar Faresini Bulan Adamın Hazin Öyküsü



Son yüzyılda yapılan ve günlük hayatımızda yer eden icatları düşünün, bunlardan en etkileyici olanlarından biri şüphesiz ki fareydi. İşaretleyerek ve tıklayarak bilgisayar üzerinde kontrol sağlayan bu cihazın olmadığını düşünün. Yerine neyi, nasıl kullanırdık?
İlk fare tahtadan yapılmıştı ve tekerlekleri vardı. İmleci ekran üzerinde X-Y pozisyonlama yöntemiyle hareket ettirilen fare bugün 40 küsür yaşında. İşte size ilk farenin fotoğrafı:


Douglas Engelbart tarafından icat edilen farenin mucidini trilyoner ettiğini düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. 1963’te fareyi icat eden Engelbart, 1967’de icadının patentini almış. Stanford Araştırma Enstitüsü’nde ilk prototipi üretildiği halde neredeyse yirmi yıl boyunca yaygınlaşmadı. Fakat daha sonra Apple’ın Mac bilgisayarının tanıtıldığı basın toplantısında, fareleri tüm dünya tanımış oldu.

TheNextWeb‘in yer verdiği Engelbart zamanının çok ötesinde bir mucit olarak tarihe geçti. Ancak malesef icat ettiği cihazın, PC’lerde kullanılmaya başlamasından çok önce patent süresi bitmişti.
Hoparlörler hakkında yapılan bir konferans sırasında çok sıkılınca hayalini kurduğu fareyi icat eden ve bunu geliştiren Engelbart’ın aklındaki soru hep aynıydı:
“Bu aleti nasıl insan zekasına destek verecek, zeka yükseltecek hale getirebilir, kullanımını yaygınlaştırabilirim?”
Yine de Engelbart, patent süresi dolduktan sonra 40 bin dolara Apple tarafından lisanslanan farenin ekmeğini yiyemedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder